Legionella badanläggningar

Legionella almindelig i brusere på Stockholms badefaciliteter

Flere alarmer i medierne om Legionella i vand i badeanlæg i begyndelsen af ​​2023 viser behovet for, at problemet bliver bemærket og håndteret proaktivt. SVT-indslaget nedenfor af Sanna Lüning om Stockholms Universitets undersøgelse er fakta, der bør tages alvorligt.

Stockholms Universitet har testet vandet i 76 bade- og spafaciliteter i 17 af Stockholms kommuner. Halvdelen af ​​faciliteterne testede positive for legionellabakterier i vandet – og de fleste fund blev gjort i bruserne.

 

– Det overraskede os, at det var så almindeligt, siger Eva Jansson miljøinspektør ved Sundbyberg kommune.

 

I alt blev der udtaget 216 prøver i badefaciliteterne, 118 prøver blev indsamlet fra brusere og 98 prøver fra bassiner. Legionella blev påvist i cirka hver fjerde prøverespons. Legionella-bakterier blev oftest fundet i bruseren, omkring 80 procent af de positive testresultater kom derfra, ifølge undersøgelsen.

 

Selvom det er en opadgående tendens, at flere smittes med legionella, er der kun rapporteret få tilfælde fra især badefaciliteter. I alt 55 tilfælde af legionellainfektion blev rapporteret i 2022 i Stockholms län. I alt var der 207 tilfælde i landet, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

 

Nyt EU-direktiv venter

Spas prøver løbende deres boblebade, men lignende prøveudtagning foretages ikke i brusere. I 2023 kommer der et nyt EU-direktiv for drikkevand, der også dækker legionella. Det kan føre til klarere regler og vejledning ifølge Caroline Schönning, der er mikrobiolog i Sundhedsstyrelsen. Men hun markerer, at direktivet kan tage flere år at implementere i Sverige.

 

Kort om Legionella:
  • Bakterien forekommer naturligt i jord, søer og vandløb
  • Bakterier kan findes i vanddistributionsnet og i vandvarmere, vandsystemer, aircondition og køletårne
  • Bakterierne formerer sig hovedsageligt i temperaturområdet 20-45 °C, men undersøgelser har vist, at de kan overleve i temperaturer over 70 °C i amøber
  • Spredes ved indånding af vandaerosoler, små mikroskopiske vanddråber også kaldet vandtåge
  • Sygdommen er anmeldelsespligtig


Kilde: Folkesundhedsstyrelsen

 

Læs artiklen og se videoen: Kom med til Sundbybergs badehus, hvor legionella blev fundet, og hør om det nye direktiv.

 

Del opslaget

Add Your Heading Text Here