Effektive foranstaltninger og sanering mod Legionella
Legionærsyge, en lungebetændelse forårsaget af Legionella-bakterier, udgør en alvorlig sundhedsrisiko i miljøer med vandsystemer som køletårne, bruserinstallationer og ældre vandledninger.
At forstå, hvordan man effektivt kan bekæmpe og forebygge Legionella, er afgørende for at beskytte menneskers sundhed. Hvis der opdages Legionella-problemer, bør man hurtigt tage handling, for eksempel ved sanering og desinficering.
Hvad er Legionella?
Legionella er en type bakterie, der naturligt forekommer i ferskvandsmiljøer, såsom søer og floder. Problemet opstår dog, når disse bakterier trænger ind i vores vandsystemer, hvor de kan formere sig til farlige niveauer under gunstige forhold.
Legionella-bakterier trives bedst ved temperaturer mellem 20-45°C samt i stillestående vandmiljøer.
Når mennesker indånder aerosoler (vanddråber i luften), der indeholder legionellabakterier, kan de udvikle legionærsyge, en alvorlig form for lungebetændelse. Der findes også en mildere sygdom kaldet Pontiacfeber, som er forårsaget af de samme bakterier, men resulterer i influenzalignende symptomer. Det er vigtigt at bemærke, at legionærsyge ikke spreder sig fra person til person, men gennem indånding af kontaminerede vanddråber.
Legionella er en såkaldt anmeldelsespligtig sygdom. Det betyder, at den læge, der opdager, at nogen har sygdommen, skal rapportere det til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Identifikation af risikoområder
Det er vigtigt regelmæssigt at overvåge og vedligeholde vandsystemer for at reducere risikoen for bakteriens vækst og spredning. Ved at forstå Legionellas natur kan vi tage de rette foranstaltninger for at sikre os et Legionella-frit vand.
Risikoområder for Legionella-vækst omfatter steder, hvor vand kan stagnere ved temperaturer mellem 20°C og 45°C. Dette omfatter ofte køletårne, varmtvandsbeholdere og inaktive vandledninger, såkaldte blindledninger. Men også endepunkter som bruserhoveder.
Regelmæssig risikovurdering af disse områder er afgørende for at identificere og håndtere potentielle trusler, inden de bliver et problem.
Forebyggende foranstaltninger
Forebyggelse af Legionella kræver en proaktiv strategi. Nogle forebyggende foranstaltninger:
– Arbejd med kontinuerlig desinficering
-Oprethold vandsystemer ved korrekte temperaturer. 50 grader ved tapstedet er hvad Bygningsreglementet siger.
-Undgå stillestående vand. Fjern blindledninger, der kan blive en grobund for bakterievækst.
-Ved nybyggeri findes der regler for, hvordan man skal bygge for at forhindre, at f.eks. varmt vand opvarmer koldt vand. Hvis man har ældre ejendomme, kan det være nødvendigt at ombygge sit vandsystem.
Ønsker man at sikre sig et Legionella-frit vand, anbefaler vi at arbejde med kontinuerlig desinficering ifølge Anolytechs metode, hvilket indebærer, at man doserer en lille dosis hypoklorsyre i vandsystemet for at garantere bakteriefrit vand. Hypoklorsyre påvirker ikke drikkevandskvaliteten.
Saneringsprocessen
Ved opdagelse af Legionella er det vigtigt at handle hurtigt for at sanere det berørte system.
Man kan arbejde med punktindsatser eller kontinuerlig desinficering. Punktindsatser kan omfatte termisk desinfektion, hvor vandet opvarmes til en temperatur, der dræber bakterierne, eller kemisk desinfektion med biocider, der er effektive mod Legionella.
Punktindsatser er gamle metoder, men langt fra de bedste. De største ulemper ved punktindsatser er, at det kun er et spørgsmål om tid, før bakterierne kommer tilbage, da man ikke fjerner kerneproblemet. Legionella-bakterier lever naturligt i vores søer og vandløb, så bakterierne vil altid finde vej tilbage i vores vandsystemer.
Kontinuerlig desinficering er en metode, der, i modsætning til punktindsatser, indebærer en konstant anvendelse af desinfektionsmidler for at opretholde et lavt bakterieniveau. Denne metode er særlig værdifuld i miljøer, hvor det er kritisk at kontrollere og reducere mikroorganismer kontinuerligt, såsom i vores drikkevand. Med kontinuerlig desinficering risikerer man aldrig at opnå høje bakterieniveauer, og man får et meget sikrere vand gennem hele vandsystemet.
Bruger man Anolytechs teknik, opnår man resultater med det samme. Fra det øjeblik AnoDes, en pH-optimeret hypoklorsyre, når bakterierne, elimineres de.
Vi bekæmper Legionella
Kontinuerlig desinficering ifølge Anolytechs metode repræsenterer en moderne og bæredygtig metode til at bekæmpe mikroorganismer, der ikke påvirker drikkevandskvaliteten, hvilket betyder, at det kan bruges i boliger, plejehjem og hospitaler uden at påvirke dem, der opholder sig i bygningen.
Ved kontinuerligt og automatisk at dosere AnoDes i et vandsystem sikres bakteriefrit vand uden de ulemper, som mange andre metoder medfører. AnoDes er en pH-optimeret hypoklorsyre og findes naturligt i vores immunsystem for at modvirke virus og bakterier. Ved at sikre et bakteriefrit vand kan du også sikre et Legionella-frit vand.
Mistænker I Legionella-problemer i jeres virksomhed? Vi tilbyder også Legionella-test. Kontakt os for mere information.